fbpx

AGENDA: afstudeerexposities kunstacademies

Wanneer, waar en hoe is het werk van afstudeerders te zien?

Normaalgesproken vinden de ‘graduation shows’ van Nederlandse kunst- en designopleidingen op locatie plaats. Dit jaar is alles anders. Ze vinden vooral online – op speciaal opgezette platformen – plaats of in intieme setting. Makerting zette de expo’s voor je op een rij.

 

AKI ArtEZ                                                22 juni – 5 juli

HKU                                                          24 juni – september

ArtEZ                                                        26 juni – 5 juli

WDKA                                                       17 juli

Gerrit Rietveld Academie                     26 – 30 augustus

Academie Minerva                                 2 september – 12 december

KABK                                                        10 – 13 september

AKV St. Joost                                          7 – 16 oktober

Design Academy Eindhoven                17 – 25 oktober

ArtEZ Arnhem                                         4 – 8 november

MAFAD                                                     12 – 22 november

 

AKI ArtEZ Academie voor Art & Design Enschede

Van 22 juni tot en met 5 juli 2020 is een route met werk van alle afstudeerders van AKI ArtEZ in Enschede te zien. Van elke afstudeerder van de Enschedese academie is een foto van werk geselecteerd en afgedrukt op Mupi-formaat (Posters van 118,5 x 175 cm.). Op de B-kant van de Enschedese publexborden kan het publiek op elk gewenst moment in een route door de openbare ruimte, kennismaken met het werk van de nieuwste generatie kunstenaars en ontwerpers. De Mupi-route 2020 is vanaf 23 juni ook online te zien en te vinden op Google Maps.

HKU – Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Meer dan 700 afstudeerders van HKU zullen tussen juni en september 2020 hun eindexamenwerk online, op HKU Exposure, vertonen. Het programma omvat onder meer videostreams, online videovertoningen, online concerten, interactieve performances en registraties van toneelstukken.

ArtEZ Zwolle

Vanaf 26 juni t/m 5 juli presenteren een tiental examenkandidaten hun eindexamenwerk tijdens PROTO 2020. Een meerdaagse Art & Design expositie in Zwolle waarin getalenteerde afstuderende mbo- en hbo-studenten en professionals in de kunst en vormgeving hun werk laten zien. Een overzicht van alle ArtEZ-afstudeerders.

WDKA – Willem de Kooning Academie Rotterdam

Het online platform van de Graduation Show is al beschikbaar vanaf 17 juli 2020. Op 10 augustus zal er een kick-off plaatsvinden van een expositie in de openbare ruimte – op Billboards – in het centrum van Rotterdam.

Gerrit Rietveld Academie Amsterdam

De Graduation Show 2020 vindt fysiek plaats op de Academie van 26 tot en met 30 augustus 2020. De capaciteit is beperkt, je kunt vanaf 12 augustus een ticket reserveren voor datum en starttijd.

Van 18 september tot 1 november 2020 zijn de nieuwste werken van studenten van de afdeling fotografie te zien in FOAM.

Academie Minerva Groningen

Tales of the Unseen’ (#TOTU) is de eindexamen expositie die met ruim 130 afgestudeerde autonome kunstenaars, vormgevers en kunstdocenten de grote reikwijdte en impact van kunst laat zien. Voor de zomer zijn de werken van studenten al te zien in een online en offline sneak preview.  Het werk is daarnaast te zien op Instagram en verspreid door de stad op verschillende posters. Van 2 september t/m 12 december vindt een serie fysieke tentoonstellingen plaats in de Koepelzaal van de Academie.

KABK – Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst Den Haag

De Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten heeft de fysieke expositie gepland van donderdag 10 t/m zondag 13 september. In augustus is er een platform gelanceerd.

AKV St. Joost – School of Art & Design

St. Joost presenteert dit jaar 2 Graduation Shows.De expo genaamd NOW SHOW zal van 7 t/m 16 oktober plaatsvinden. Zowel online als op diverse locaties in Breda en Den Bosch. Bij de expo Inside out laten masterstudenten van het Master Institute of Visual Cultures (MIVC) van 17-25 oktober hun afstudeerwerk zien via een online platform en via de Dutch Design Week. De digitale expositie laat een diversiteit aan werk zien, zoals digitale sculpturen, videos, artists’ books, livestream performances, real-time interacties en nog veel meer.

DAE – Design Academy Eindhoven 

Tijdens de Dutch Design Week, van 17 t/m 25 oktober 2020, zal de presentatie van de eindwerken van studenten online plaatsvinden. De werken staan overzichtelijk bij elkaar op de website van DAE.

ArtEZ Arnhem Art & Design

De eindexamententoonstelling van ArtEZ met o.a. Fine Art, vindt plaats van 4 t/m 8 november op diverse locaties in Arnhem. Helaas alleen te bezoeken door genodigden. Voor overige geïnteresseerden is er een virtuele 3D-tour gemaakt langs de werken. De afstudeerwerken in de loods kun je apart bekijken.

MAFAD – Maastricht Academy of Fine Arts and Design

De Vlecht/ The Braid, een digitale eindexamencatalogus (met archief), staat vanaf 9 juli live. Het platform is géén vervanging van de fysieke eindexamenexpositie, deze staat gepland van 12 t/m 22 november 2020. Meer informatie volgt.

Tip Makerting
Zijn er nog exposities die niet op de AGENDA staan, of klopt er iets niet, laat het dan weten.
Stuur je mail met alle informatie naar: mail@makerting.nl 

Foto: Sjoerd Eickmans, Graduation Show Design Academy, Dutch Design Week 2019