AGENDA: Nederlandse design evenementen 2O21

OBJECT, GLUE, DDW en Design District

Struinend langs de nieuwste designobjecten. Opkomende kunstenaars ontdekken. Live mensen ontmoeten in de kunst- en designwereld. Kun je het je nog herinneren?
Gelukkig zijn veel beurzen en evenementen vanaf deze zomer weer fysiek te bezoeken. Op de onderstaande designbeurzen kun je je in ieder geval alvast verheugen. En een bijkomend voordeel; je hoeft er niet ver voor te reizen want ze vinden allemaal in Nederland plaats.

OBJECT Rotterdam – 1 t/m 4 juli 

In het monumentale Rotterdamse HAKA-gebouw vindt ‘OBJECT Rotterdam‘ als eerste fysieke design evenement na de lock-down plaats. Met verruimde openingstijden om meer mensen veilig langs te laten komen. Directeur en curator Anne van der Zwaag selecteert gevestigd en aanstormend jong talent. Dit jaar is er extra aandacht voor de nieuwe generatie, want zij konden hun werk niet eerder fysiek aan een breed publiek presenteren door de pandemie. Boek vooraf online een ticket met een starttijd.

Werk van talenten dat je niet mag missen; de grafische vazen van Mona Mercier, de robuuste meubels van Anton Brunberg, het fijnzinnige glas in lood van Atelier Emski en de verhalende interieur objecten van Elisa Verkoelen. Tara-Eva Kuijpers Wentink met een opvallende textiele installatie en N. Yoon met monumentale lampen. Reinier Landwehr presenteert een collectie keramiek en Thomas Klein Horsman wandobjecten die op de grens van kunst, architectuur en design balanceren.

Alle objecten zijn te koop. Soms heb je voor een klein bedrag al iets unieks. En van 30 juni t/m 11 juli staan de ‘OBJECT Rotterdam-veilingobjecten’ op Catawiki en is het mogelijk om te bieden op het werk van de deelnemende ontwerpers.

Beeld homepage: Summer Edition OBJECT – Floorplan designed by Dirk Laucke 

GLUE Amsterdam – 16 t/m 19 september 

GLUE Amsterdam – connected by design’ wil als nieuwkomer onder de beurzen vernieuwen. Waar bezoekers zich eerst met velen tegelijk opdrongen bij beurzen is GLUE bewust verspreid over de stad. Meer dan tachtig Amsterdamse ontwerpers, architecten, merken, showrooms, galeries, hubs, makerspaces en musea worden aan elkaar verbonden met een driedaagse designroute. De initiatiefnemers zijn Janine de Jong, Guus van Maarschalkerweerd, en David Heldt.

Designcriticus Max Bruinsma cureert speciaal voor de gelegenheid bij galerie De Binnenkant de expositie Humble Design en industrieel ontwerper Robert Bronwasser biedt een inkijkje in zijn studio waar hij zijn boek ‘Enjoy everyday design’ lanceert. Alles is lopend, met het ov of op de fiets te bekijken. Helemaal coronaproof. ‘Laat je verrassen door al die verborgen creatieve parels die in de stad zijn opgediept’.

Dutch Design Week 2O21 – 16 t/m 24 oktober  

De Dutch Design Week (DDW) vindt dit jaar virtueel én fysiek plaats op verschillende locaties in Eindhoven. Het thema is ‘The Greater Number’. Dutch Design week wil oproepen tot reflectie en verandering. Die verandering zou zich meer moeten richten op sociale waarden en een betere zorg voor de aarde, in plaats van enkel economische waarden. Wellicht moet er minder geconsumeerd worden om minder afval te veroorzaken, moet er worden ingezet op meer duurzame producten, of moet er juist een nieuwe gedragsverandering komen tussen consument en product.

Een toekomst waarin voortdurend gezocht wordt naar een beter aantal: soms minder, soms meer maar van hogere kwaliteit en soms simpelweg anders. Het internationale design festival zal fysiek plaatsvinden met een ondersteunend online programma met onder andere de 3D Viewing Rooms en DDW TV. En mocht het onverhoopt toch niet live kunnen plaatsvinden ligt er een plan B klaar.

Design District Rotterdam –  3 t/m 5 november 

De vakbeurs voor interieurdesign in Nederland, Design District, vindt dit jaar eenmalig plaats in het najaar. Design District is een evenement voor interieurarchitecten, architecten, ontwerpers, projectinrichters, stylisten, detaillisten en andere interieurprofessionals. Je vindt er ruim 200 interieurmerken, die hun nieuwste producten laten zien. Van jonge ontwerpers en beginnende labels tot de gevestigde internationale merken. Naast de beurs zijn er ook exposities van design academies en jonge ontwerpers en kun je lezingen volgen.

Kunstbeurzen 2O21
Naast de designbeurzen zijn er ook verschillende kunstbeurzen te bezoeken. Bekijk de actuele AGENDA voor kunstbeurzen in Nederland.

Tip Makerting
Zijn er nog exposities of beurzen die niet op de AGENDA staan, of klopt er iets niet, laat het dan weten.
Stuur je mail met alle informatie naar: mail@makerting.nl   

Note: alle fysieke evenementen zijn onder voorbehoud ivm ontwikkelingen covid-19