Foto: Charlotte Visser

Merel Karhof en haar ‘Wind Knitting Factory’

Bij Klederdracht Festival in Zuiderzeemuseum

Op 28 en 29 september 2O19 zal in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen de ‘Wind Knitting Factory’ van Merel Karhof draaien. Deze mobiele windfabriek, die tussen de publieke en private ruimte opereert, illustreert een productieproces en visualiseert op directe wijze wat je kunt produceren met de alom aanwezige wind. Merel Karhof zal aanwezig zijn om te demonstreren hoe de sjaals worden gemaakt.

Aanleiding voor fotograaf Charlotte Visser om wind-ontwerper Merel Karhof deze zomer te volgen op weg naar een weiland in Edam. Ze documenteerde de opbouw van de ‘Wind Knitting Factory’.
Wat resulteerde in een prachtige fotoserie en nieuwe wind-gebreide sjaals. Deze sjaals zullen te koop zijn tijdens het ‘Klederdracht Festival’.

Wat is de ‘Wind Knitting Factory’?
Het is een door-de-wind aangedreven breimachine die aan de gevel van een gebouw is bevestigd of in een weiland wordt geplaatst. De wieken beslaan meer dan een meter in diameter en de wind die deze molen opvangt drijft de breimachine aan. Zo wordt er een lange sjaal gebreid. Als het hard waait breit de machine snel en bij weinig wind breit de machine langzamer.
Zo nu en dan wordt het breisel ‘geoogst’ en omgevormd tot sjaals. De sjaal is gemaakt van 100% wol, wat na het oogsten wordt gevilt en daarna gelabeld met de tijd en de dag waarop de wind het breisel maakte.

Wie is Merel Karhof?
Door de jaren heen is Merel Karhof een expert geworden in wind-design. Haar objecten maken het potentieel van windenergie en energie-oogsten tastbaar. Haar oeuvre bestaat uit een reeks objecten gecreëerd door de wind, van gestoffeerde meubels tot gebreide sjaals, allen gemaakt met de ‘Wind Knitting Factory’. Ze maaktte daarnaast ook een windmolen-broche,wat niet alleen een sieraad is, maar ook een energie producent. Momenteel gebruikt Merel Karhof de aerodynamica van windturbines als inspiratiebron voor het ontwerp van een tafel.

Klederdracht Festival;  28 en 29 september 2O19, Locatie: Buitenmuseum Zuiderzeemuseum Enkhuizen, NL, Openingstijden: van 10.00 uur – 17.00 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *