fbpx
Foto: Charlotte Visser

CASE: Merel Karhof en ‘Wind Knitting Factory’

voor het Klederdracht Festival in het Zuiderzeemuseum

Op 28 en 29 september 2O19 draaide in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen de ‘Wind Knitting Factory’ van Merel Karhof . Deze mobiele windfabriek, die tussen de publieke en private ruimte opereert, illustreert een productieproces en visualiseert op directe wijze wat je kunt produceren met de alom aanwezige wind.

Makerting bracht wind-ontwerper Merel Karhof en fotograaf Charlotte Visser met elkaar in contact. De deelname aan het ‘Klederdracht festival’ in het Zuiderzeemuseum was de aanleiding om Merel Karhof deze zomer te volgen op weg naar een weiland in Edam. Charlotte Visser documenteerde de opbouw van de ‘Wind Knitting Factory’, het resulteerde in een prachtige fotoserie en -niet te vergeten- nieuwe wind-gebreide sjaals. De foto’s zijn gebruikt in diverse media, zoals Eigen Huis & Interieur en het Noord Hollands Dagblad, ter promotie van het festival.

Wat is de ‘Wind Knitting Factory’?
Het is een door-de-wind aangedreven breimachine die aan de gevel van een gebouw is bevestigd of in een weiland wordt geplaatst. De wieken beslaan meer dan een meter in diameter en de wind die deze molen opvangt drijft de breimachine aan. Zo wordt er een lange sjaal gebreid. Als het hard waait breit de machine snel en bij weinig wind breit de machine langzamer.
Zo nu en dan wordt het breisel ‘geoogst’ en omgevormd tot sjaals. De sjaal is gemaakt van 100% wol, wat na het oogsten wordt gevilt en daarna gelabeld met de tijd en de dag waarop de wind het breisel maakte.

Wie is Merel Karhof?
Door de jaren heen is Merel Karhof een expert geworden in wind-design. Haar objecten maken het potentieel van windenergie en energie-oogsten tastbaar. Haar oeuvre bestaat uit een reeks objecten gecreëerd door de wind, van gestoffeerde meubels tot gebreide sjaals, allen gemaakt met de ‘Wind Knitting Factory’. Ze maakte daarnaast ook een windmolen-broche,wat niet alleen een sieraad is, maar ook een energie producent. Momenteel gebruikt Merel Karhof de aerodynamica van windturbines als inspiratiebron voor het ontwerp van een tafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *